Home » bogatobiałkowa » Dieta Andersona

Dieta Andersona

dieta andersona Dieta Andersona zwana jest także dietą niełączenia. Dietetyk z uniwersytetu w Los Angeles, Henry L.N. Andersona, w toku badań doszedł do wniosku, że do całkowitego strawienia węglowodanów i białek potrzebujemy zupełnie różnych enzymów – w przeciwnym wypadku w tkance tłuszczowej zatrzymują się toksyny. Jego zdaniem tycie jest efektem złych zestawień produktów. Z tego samego względu stworzył swój własny program żywieniowy, w którym zakazał łączyć ze sobą białka z węglowodanami w jednym posiłku. Poza tym uznał, że nie bez znaczenia jest również kolejność przyjmowania poszczególnych składników. Tak więc: rano, na czczo zaleca się jeść wyłącznie owoce i pić soki ze świeżo wyciśniętych owoców. Na czas trwania diety wystrzegać się należy wszelkiego rodzaju sosów – nawet tych na bazie jogurtu czy oliwy z oliwek. Według Andersona nie powinno się jadać w konkretnie wyznaczonych porach, ale w zamian za to w pewnych przedziałach godzinowych przyjmować określone przez niego grupy produktów. Po godzinie 20 nie powinniśmy już jeść, a od północy do południa możemy spożywać tylko soki owocowe, albo owoce w całości. Ogodzinie 12 wypijamy sok warzywny, a dopiero pół godziny później można zjeść coś innego – najbardziej polecana jest sałatka warzywna. Od godz. 16 do 20 nie ma właściwie większych wymagań – można jeść wszystko, pamiętając wciąż o zasadzie niełączenia białek z węglowodanami (np. produktów mięsnych ze skrobią, zawartą na przykład w ziemniakach, makaronach, pieczywie czy kaszach). Gdy odczujemy pierwsze oznaki sytości, powinniśmy natychmiast odejść od stołu.Dieta dla szybkiego odchudzania zaleca również jedzenie wszystkiego co świeże, zatem owoce, warzywa, czy soki winne być świeżo sporządzone. Jeśli chodzi o menu to nie możemy pić kawy, herbaty, alkoholu ani jeść słodyczy. Menu diety możemy jeszcze uzupełnić rybami, serami i innym mięsem jednakże w ograniczonych ilościach.

Dieta Andersona umożliwia więc jedzenie zróżnicowanych posiłków, które muszą być jednak odpowiednio skomponowane w oparciu o trzy grupy pokarmowe:

Grupa I (białkowa) – należą do niej wszystkie produkty wysokobiałkowe: gotowane mięso, ryby, owoce morze, nabiał (mleko, sery, jaja), warzywa wysokobiałkowe oraz owoce z wykluczeniem bananów.

Grupa II (neutralna) – zalicza się do niej tzw. produkty wszechstronne: oleje, tłuszcze, pozostałe warzywa (marchew, pomidor, kalafior, sałata, ogórek, rzodkiewka), orzechy, jogurty, śmietana.

Grupa III (węglowodanowa) – należą do niej produkty mączne (pieczywo, makaron), banany, produkty bogate w skrobię (fasola, ziemniaki, kasza, ryż, kukurydza, buraki) oraz słodycze i produkty, zawierające cukier.

Najważniejsze zasady diety Andersona:dieta andersona

  • nie należy łączyć węglowodanów z białkami w jednym posiłku,
  • podczas stosowania diety Andersona istotne jest też picie tylko i wyłączenie między posiłkami, a nie w ich trakcie lub bezpośrednio po nich,
  • zabronione są takie używki; jak kawa, herbata czy alkohol,
  • zakaz spożywania gazowanej wody i przetwarzanych soków (zawierających konserwanty).
  • przestrzegać ściśle kolejności posiłków,
  • owoce i soki spożywać na pusty żołądek,
  • nie stosować żadnych sosów
  • nie spożywać posiłków po godzinie 20.

Zdrowe odchudzanie z dietą Andersona można wprowadzać stopniowo: przez pierwsze 8 dni – tylko program poranny (poza tym je się jak zawsze), przez następne 8 dni – program poranny i popołudniowy, wreszcie przejście na program całodzienny. Dietę kończy się po uzyskaniu optymalnej wagi lub utrzymuje na stałe jako nowy sposób odżywiania. Metoda Andersona nie powoduje wyniszczenia organizmu. Produkty spożywane podczas diety dostarczają niezbędnych składników odżywczych, dlatego też może być ona rozpatrywana jako zdrowa dieta.

Zalety i wady diety Andersona:

Główną zaletą diety Andersona jest to, że nie jest ona przesadnie restrykcyjna. Ponadto osoby stosujące się do jej zaleceń mogą dowolnie komponować posiłki, wedle własnych upodobań. Nie muszą codziennie jeść tych samych potraw na śniadanie, obiad czy kolację, jak to ma miejsce w wielu innych dietach. Dieta niełączenia może poprawić samopoczucie i uregulować przemianę materii. Jest niezwykle wygodna i praktyczna dla osób pracujących, które ze względów praktycznych jedzą głównie po południu.

Do głównych wad tej diety należy fakt, że nie dopuszcza spożywania mleka. Trzeba przez to pilnować, by dostarczać odpowiednią ilość wapnia do organizmu. Najprościej jest to robić spożywając odpowiednie warzywa. Ponadto dieta nie powinna być stosowana przez osoby z dużą nadwagą, gdyż ubytek wagi nie jest tak duży, jak w przypadku stosowania niektórych innych metod odchudzających.

Przykładowy jadłospis

Od godz. 24 do 12 – sok jabłkowy, banany, dojrzałe gruszki, winogrona

Od godz. 12 do 16 – sok z marchwi, sałatka z pomidorami i cebulą, migdały

Od godz. 16 do 20 – pieczone ziemniaki, zielony groszek, fasolka szparagowa, chude mięso z sałatą i warzywami

Dieta Andersona wskazana jest raczej przy niewielkiej nadwadze i umożliwia chudnięcie w sposób bezpieczny dla organizmu człowieka. Można połączyć ją z ćwiczeniami fizycznymi, które zwiększą jej efektywność. Czas jest trwania jest zależny od ilości kilogramów, które chcemy utracić.

Czy dieta Andersona jest skuteczna? Przez pierwszy tydzień na pewno tak. Jednak najprawdopodobniej w godzinach porannych będziemy czuli się bardzo zmęczeni, jedząc tylko owoce lub pijąc soki. Dla osób, które aktywność zawodową muszą przejawiać właśnie w tych godzinach – może to stanowić dość istotny problem. To jednak dobra dieta dla osób, które mogą w godzinach dopołudniowych więcej wypoczywać, a najważniejsze – to naprawdę zdrowy sposób odżywiania, który spora ilość osób przyswaja jako obowiązujący na całe życie. Niełączenie produktów można zastosować już bez restrykcyjnych zasad diety, traktując je jako dobry zwyczaj w odżywianiu, nie przynoszący ryzyka utraty sił i zdrowia.

Komentarze Google+

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook