Home » bogatoresztkowa » Dieta cebulowa

Dieta cebulowa

dieta cebulowaWymyślona przez Kanadyjczyków dieta cebulowa opiera się na warzywach typu cebula, por, czosnek i szczypiorek, które jako niskokaloryczne, często wykorzystywane są w kuracjach odchudzających. Warto przyjrzeć się tej diecie, gdyż te warzywa mają wiele wartości odżywczych. Najbardziej zalecana jest w okresie jesienno-zimowym, gdyż poprawia także odporność organizmu na przeziębienia.

Dieta cebulowa zwykle trwa około 2-3 tygodni i pozwala nam schudnąć blisko jeden kilogram na tydzień. Wartość kaloryczna posiłków tej kuracji wynosi 1100 kilokalorii. Dieta nie jest polecana osobom, które mają problemy trawienne, natomiast absolutnie nie wolno jej stosować kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Ponieważ jarzyny z tej grupy mają w swoim składzie cukier, diabetycy powinni zasięgnąć opinii swojego lekarza przed podjęciem decyzji o wyborze właśnie takiej diety. Nie jest to dieta restrykcyjna, ale też nie przynosi bardzo dużego ubytku wagi. Można jednak do niej dość często powracać. Oprócz dobrze znanej cebuli, w diecie wykorzystamy także bogatego w witaminę C, B2 i B12 pora, zawierającego duże ilości wapnia, fosforu i żelaza. Szczypiorek jako dodatek do kanapek i twarożku jest cennym źródłem witaminy C, PP i B. Czosnek, znany z właściwości odkażających organizm, zawiera witaminy z grupy A, B, C.

Warzywa cebulowe mają swoją długą historię. Znane są od 30 wieku p.n.e. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, związki pobudzające pracę wątroby i trzustki. Znane są właściwości cebuli wspomagające leczenie na przykład przeziębień, nasze babcie stosowały syrop z tego warzywa na kaszel, a my dziś chętnie do takich naturalnych metod leczenia wracamy. Jej niewątpliwą zaletą jest cena – właściwie o każdej porze roku kupimy cebulę, a także pora, czosnek i szczypiorek dosłownie za grosze.

Podstawą tej diety jest zupa cebulowa. Skuteczność jej działania jako potrawy oczyszczającej organizm, poprawiającej przemianę materii i odchudzającej – potwierdzają dietetycy na całym świecie. Zupę tę przygotowuje bardzo łatwo, a co także ważne – niezwykle szybko, co nie jest bez znaczenia dla osób zapracowanych, które nie mają czasu spędzać w kuchni zbyt wielu godzin. Po ugotowaniu zupy można przechowywać ją w lodowce i jeść przez kilka dni. Jeśli zupy jest dla nas zbyt dużo – można ją zawekować.

Sposób przygotowania zupy cebulowej:

6 -7 dużych cebul, jedna główka kapusty białej średniej wielkości, 2 duże zielone papryki,1 duży seler, 6 pomidorów, 2 ząbki czosnku – ugotować w bulionie warzywnym (uprzednio pokroić). Cześć cebuli można przyrumienić na patelni dla uzyskania lepszego smaku i koloru zupy. Czas gotowania wynosi około 60 minut. Ważne – nie wolno solić! Możemy za to użyć innych przypraw do smaku – pieprzu, mielonej papryki, świeżych ziół.

Zasady diety:

Na 5 posiłków dziennie, cztery powinny zawierać warzywa cebulowe: cebula biała lub czerwona, por, szczypior lub czosnek. Warzywa (z wyjątkiem ziemniaków, grochu i fasoli) jeść najlepiej w stanie surowym. Jako napoje preferujemy soki owocowe i warzywne, przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem. Nie wolno jeść tłustych mięs, tłustego nabiału, ograniczamy zdecydowanie słodycze i półprodukty. Jeśli trudno nam wytrwać bez czegoś słodkiego, możemy upiec ciastka z otrębami i miodem. Podstawą diety (obok warzyw cebulowych) powinny być ryby i chude mięso (np. drobiowe). Nie jemy później niż o 20.00, w przypadku ataku głodu możemy wspomóc się sokiem owocowym. Uprawiamy lekki sport, dużo spacerujemy, warto też postawić na pływanie i taniec. Jeden raz dziennie w porze pomiędzy obiadem, a podwieczorkiem wypijamy łyżkę syropu z cebuli.

dieta cebulowaTygodniowy jadłospis:

1 DZIEŃ
Możemy jeść bez ograniczeń wszystkie owoce, jedynym wyjątkiem są banany. Jemy zupę cebulową i pijemy dużo wody.

2 DZIEŃ
Tego dnia jemy surowe i gotowane warzywa. Ich ilość jest dowolna, ale należy wykluczyć z diety ziemniaki, fasolę i groch. Jemy zupę cebulową i pamiętamy o wodzie mineralnej.

3 DZIEŃ
Jest to dzień owocowo-warzywny. Nie jemy jedynie bananów, inne owoce są dozwolone bez ograniczeń. Podobnie warzywa, spośród których unikamy ziemniaków, grochu i fasoli. Zupa cebulowa i woda mineralna – jak każdego innego dnia.

4 DZIEŃ
Zjadamy około 5 bananów, wypijamy 6 szklanek mleka lub maślanki (w porcjach podzielonych w ciągu dnia). Jemy zupę cebulową, pijemy wodę mineralną.

5 DZIEŃ
Zjadamy w ciągu dnia w porcjach 6 do 8 pomidorów, gotowaną lub pieczoną w folii lub naczyniu żaroodpornym rybę. W chwilach głodu jemy zupę i pijemy wodę.

6 DZIEŃ
Jemy gotowaną lub pieczoną porcję mięsa (chudego) na przykład kurczaka lub cielęcinę. Jemy zupę, dozwolone warzywa, pijemy wodę.

7 DZIEŃ
Jemy bez ograniczeń zupę cebulową, warzywa, owoce. Można dołożyć też niewielka porcję ryżu. Pijemy soki owocowe i warzywne (bez dodatku cukru). Pijemy wodę, można też dołączyć herbatę czarną, owocową lub zieloną.

Przykładowe przepisy:

Sałatka z czerwonej i zielonej papryki.

  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki zielonej,
  • 1/2 jogurtu naturalnego (małe opakowanie),
  • cebula drobno posiekana,
  • sól, pieprz, zioła (np. bazylia, pietruszka, koperek)

Paprykę kroimy na paseczki, zalewamy jogurtem wymieszanym z przyprawami i cebulą.

Surówka z kalarepki i cukinii

  • 1 mała kalarepka,
  • 1/4 małej cukinii,
  • 1/2 czerwonej lub białej młodej cebuli,
  • 1/2 jogurtu naturalnego (małe opakowanie),
  • koperek, pieprz

Kalarepkę i cukinię ścieramy na tarce, dodajemy posiekana cebulkę. Jogurt mieszamy z koperkiem i przyprawami i polewamy warzywa.

Sałatka z tuńczyka

  • 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 łyżki ugotowanego brązowego ryżu,
  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki, inne zioła typu majeranek, bazylia
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny,
  • mała szczypta soli, pieprz.

Ryż wymieszać z tuńczykiem rozdrobnionym widelcem, dodać pomidory, posiekaną cebulę, oliwę z oliwek i zioła. Doprawić solą i pieprzem.

Komentarze Google+

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook