Home » bogatoresztkowa » Dieta Montignaca

Dieta Montignaca

dieta montignacaTwórcą tej diety jest Michel Montignac, pracownik firmy farmaceutycznej, który interesował się problematyką żywienia, odchudzania i chociaż nie miał wykształcenia medycznego – natrafił na metodę, która okazała się niezwykle skuteczna. Sam cierpiał na nadwagę, toteż zbierał informacje na temat wyników badań jednego z większych koncernów farmaceutycznych właśnie na temat powiązań otyłości z chorobami trzustki. Zainteresowała go praca naukowca P. A. Crapo, z której wynikało, że jeśli spożywamy pokarmy nieznacznie tylko podnoszące poziom glukozy we krwi – możemy bez konieczności liczenia kalorii schudnąć. Montignac postanowił wypróbować dietę i okazało się, że stracił w ciągu 3 miesięcy 15 kilogramów!

Montignac oparł swoja dietę także na tabeli wartości glikemicznych Davida Jenkinsa. W tej tabeli uznano jako wartość wyjściową glukozę z jej indeksem równym 100. Początkowo metoda ta była dość mocno krytykowana przez lekarzy, jednak jej skuteczność spowodowała jej ogromną popularność. Jednym z najważniejszych elementów tej kuracji jest odrzucenie kalorii jako podstawy wszelkich diet. Montignac uznał bowiem, że właśnie drastyczne ograniczanie ilości spożywanych kalorii jest przyczyną efektu jo-jo, a jedyną skuteczną metodą odchudzania jest ograniczenie ilości spożywanego cukru. Dieta polega na odpowiednio dobranym zestawie produktów żywieniowych. Jest dietą selektywną, ale nie ogranicza ilości jedzenia. Można jeść i przy tym chudnąć.

Przebieg diety:

ETAP I

Pierwszy etap kuracji odchudzającej Montignac polega na odtruciu organizmu, uspokojeniu naszej trzustki, a trwa dotąd aż osiągniemy oczekiwane wagowe rezultaty. Nie musimy ograniczać ilości jedzenia, ale za to pilnować – co jemy i o jakiej porze spożywamy posiłki. Jemy trzykrotnie w ciągu dnia, o stałych godzinach. Jedynym dozwolonym produktem do słodzenia jest fruktoza. Zestawiamy dobre węglowodany z indeksem glikemicznym (IG) poniżej 22-35 – z tłuszczami, a węglowodany, które mają od 35 do 50IG bez tłuszczów – możemy połączyć z białkiem i warzywami. Na śniadanie spożywamy posiłki zawierające węglowodany, na obiad – potrawy bogate w tłuszcz i białko. Na kolację jemy lekkie posiłki węglowodanowo-białkowe lub białkowo-tłuszczowe.

ETAP II

Drugi etap diety to utrzymanie masy ciała. Ma on trwać właściwie ko końca naszego życia. Możemy jeść węglowodany o IG nie wyższym niż 50. Dania główne mogą być bogatsze, nie musimy odmawiać sobie deseru, musimy tylko starać się komponować potrawy z produktów o IG poniżej 60. Czasami możemy zjeść nawet węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (należą do nich cukier, biała mąka, ziemniaki), starajmy się jednak takie sytuacje traktować jako rzadkie odstępstwo od reguły. Jeśli jednak zauważymy, że nasza waga idzie w górę – powinniśmy powrócić na jeden tydzień do pierwszego etapu diety. W tej fazie kuracji nadal eliminujemy cukier, jemy tylko pieczywo pełnoziarniste i to tylko na śniadanie. Owoce jemy tylko na czczo, odrzucamy skrobię i picie kawy. Nie łączymy złych węglowodanów z tłuszczami i nie pijemy napojów ani wody do posiłków, gdyż rozcieńcza to soki żołądkowe i źle wpływa na trawienie i wchłanianie pokarmów.

Na czym polega dieta Montignaca?

Spożywanie produktów o wysokim IG jest przyczyną podniesienia się stężenia cukru we krwi. To zjawisko to hipoglikemia, która wpływa na wzmożoną produkcję insuliny. To może z kolei przyczyniać się do magazynowania nadmiaru glukozy w postaci tłuszczu. Natomiast węglowodany o niskim IG tylko w niewielkim stopniu podwyższają poziom cukru we krwi, trzustka wydziela zbyt małe ilości insuliny, aby pobudzać produkcję kwasów tłuszczowych magazynowanych w postaci tkanki tłuszczowej. Organizm bez problemu spala dostarczoną mu ilość cukru, a my nie przybierzemy na wadze. Co więcej – niewysoki poziom insuliny powoduje, że organizm zaczyna korzystać z rezerw tłuszczu, a to oznacza dla nas po prostu chudnięcie!

Zasady diety:

  • wyeliminuj z diety cukier
  • owoce jemy tylko na czczo, nie jadamy bananów, ananasów, kiwi, winogron i arbuza
  • nie łącz w jednym posiłku produktów o wysokim IG z tłuszczami
  • po posiłku składającym się z węglowodanów czekamy trzy godziny, zanim zjemy potrawę zawierającą tłuszcze.
  • po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych czekamy cztery godziny, zanim zjemy potrawę z węglowodanami
  • unikaj produktów węglowodanowo-tłuszczowych, takich jak czekolada, tłuste mleko, awokado, wątróbka, ciastka
  • przygotowywanie potraw z mrożonek jest dozwolone – mrożenie nie pozbawia bowiem potraw składników odżywczych
  • jedz chleb pełnoziarnisty – tylko na śniadanie
  • śniadanie jemy najpóźniej 1 godzinę po wstaniu z łóżkadieta montignaca
  • posiłki mączne można spożywać tylko do południa
  • rezygnujemy z alkoholu, kawy i mocnej herbaty
  • w czasie posiłku nie pijemy napojów ani wody
  • między posiłkami pijemy od 1,5 do 2 litrów dziennie wody
  • przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 6 godzin, ostatni posiłek jemy najpóźniej o 18
  • nie łączymy węglowodanów z tłuszczami
  • można spożywać 100 gram białego sera dziennie
  • nie łączymy mięsa z kaszami i makaronami, mięso zjadamy tylko z warzywami
  • podjadanie miedzy posiłkami jest zabronione

Unikajmy potraw o wysokim indeksie glikemicznym. Należą do nich:

  • piwo – 110 IG
  • glukoza – 100 IG
  • frytki – 95 IG
  • gotowana marchewka – 85 IG
  • popcorn – 85 IG
  • ryż – 85 IG
  • białe pieczywo – 85 IG
  • dynia – 75 IG
  • arbuz – 75 IG
  • czekoladowe batony – 70 IG
  • chipsy – 70 IG
  • pierogi i kluski – 70 IG
  • cukier – 70 IG
  • buraki gotowane – 65 IG
  • chleb razowy – 65 IG
  • banany, melon – 65 IG
  • kasza manna – 60 IG
  • miód – 60 IG

Wybieramy potrawy o niskim indeksie glikemicznym. Należą do nich:

  • makaron i zboża pełnowartościowe – 50 IG
  • żytni chleb pełnoziarnisty – 45 IG
  • suszone morele, figi – 40 IG
  • czerwona fasola – 40 IG
  • płatki owsiane – 40 IG
  • makaron al dente – 40 IG
  • świeży groszek – 35 IG
  • surowa marchewka – 30 IG
  • fasolka szparagowa zielona – 30 IG
  • nabiał – 30 IG
  • pomidory – 30 IG
  • gruszki – 30 IG
  • gorzka czekolada (70% kakao) – 25 IG
  • biała fasola – 25 IG
  • soja – 20 IG
  • bakłażany – 20 IG
  • orzechy (ziemne, laskowe, włoskie) i migdały – 15 IG
  • cebula – 15 IG
  • cukinia – 15 IG

Komentarze Google+

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook