Home » łatwostrawna » Dieta przy chorobie wrzodowej

Dieta przy chorobie wrzodowej

dieta przy chorobie wrzodowejŻołądek i dwunastnica są ściśle ze sobą powiązane, biorą bowiem udział we wstępnym etapie trawienia. Najczęściej spotykaną chorobą tych organów jest ich owrzodzenie, które spowodowane jest przez bakterię helicobacter pylori. Ta gram-ujemna bakteria jest odporna na działanie kwasu żołądkowego.

Zakażenie jest efektem spożycia pokarmu brudnymi rękami, często też przyczyną zachorowania jest niewłaściwa dieta, niedożywienie i brak witamin. Za 80% przypadków odpowiada Helicobacter pylori, w 20% chorobę wywołują leki, które zawierają kwas acetylosalicylowy, nadmiar stresu, nadużywanie alkoholu i palenie papierosów. Infekcję najczęściej leczy się antybiotykami, ale niestety nie zawsze jest to skuteczna terapia. Lekarze twierdzą, że owrzodzenie żołądka i dwunastnicy to infekcja bakteryjna, na świecie choruje na nią ponad dwa miliardy osób. Bakteria Helipobacter pylorii jest obecna w przewodzie pokarmowym także zdrowych osób, a przy osłabieniu organizmu może dojść do rozwoju choroby.

Jak rozpoznać chorobę wrzodową?

Nie jest możliwe stwierdzenie owrzodzenia wyłącznie na podstawie objawów, konieczne jest specjalistyczne badanie jakim jest gastroskopia. Jednak jeśli zauważymy u siebie bóle pośrodku brzucha, które przypomina „ssanie” żołądka, pieczenie, czujemy mdłości, a bóle nasilają się po jedzeniu – zasięgnijmy opinii lekarza.

Jak leczyć?

Duże znaczenie w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy odgrywa eliminowanie przyczyn. Tak więc należy wyeliminować papierosy, alkohol, mniej się stresować, zadbać o właściwą dietę. Sama zmiana sposobu odżywiania na pewno nie spowoduje całkowitego wyleczenia się, ale z pewnością poprawi nasze samopoczucie poprzez złagodzenie objawów choroby.

Jedną z najważniejszych zasad diety w chorobie wrzodowej jest regularność posiłków, powinny być one spożywane minimum 5 razy dziennie, najlepiej o stałych porach. Aby nie obciążać żołądka powinny być one raczej nieduże. Istotna jest też temperatura jedzenia, nie powinna być ani zbyt wysoka, ale też nie może być zbyt niska, zbyt gorące i zbyt zimne pokarmy źle wpływają na ukrwienie układu pokarmowego. Wyjątkowo przy tym schorzeniu możemy jeść przed snem, aby uniknąć nocnego, a także typowego przy owrzodzeniu – porannego bólu żołądka. Pamiętajmy jednak, aby te nocne posiłki nie były zbyt obfite. Jedzenie należy spożywać powoli, w spokojnej atmosferze.

Co jeść, a co jest niewskazane przy chorobie wrzodowej?

Do zalecanych produktów należą mleko (niezbyt tłuste, najlepiej 2%), jogurty, zsiadłe mleko, chude twarogowe sery. Z produktów zbożowych – niezbyt świeży chleb pszenny, kasza jęczmienna i ryż. Z mięs wybieramy chude gatunki, takie jak kurczak, indyk, królik, cielęcina. Można też jeść chudą szynkę, polędwicę – także drobiowe. Wskazane też są ryby, flądra, pstrąg, mintaj, morszczuk i dorsz. Jeśli jemy jajka, najlepiej przyrządzać je w postaci jajecznicy, smażonej bez tłuszczu, lub gotowane na miękko. Warzywa najlepiej jest gotować, owoce wybierać mocno dojrzałe, a chwilach zaostrzenia objawów choroby – gotowane lub pieczone. Bardzo wskazane są galaretki owocowe, kisiele (także mleczne), owoce przecierane. Ze słodyczy – biszkopty, z przypraw – sok z cytryny, tymianek, zioła prowansalskie, niewielka ilość pieprzu, pietruszka, koperek, bazylia i estragon. Do picia – słaba herbata, niegazowana woda, soki warzywne i owocowe rozcieńczone wodą, napary ziołowe. Dobrze na żołądek działa napar z siemienia lnu, pity rano przed śniadaniem.
Nie zaleca się kwaśnych przetworów mlecznych typu kefir, maślanka, unikajmy też tłustych serów twarogowych i żółtych. Z produktów zbożowych należy unikać razowego i żytniego pieczywa a także grubych kasz, typu pęczak. Niewskazane też są tłuste mięsa, takie jak baranina, wieprzowina, z drobiu – kaczki i gęsi, a także ryby – łosoś, karp, szprotki, ryby wędzone. Staramy się unikać jajek na twardo i smażonej na tłuszczu jajecznicy. Zakazane są tłuszcze typu smalec, boczek, margaryna i słonina. Z warzyw unikamy roślin strączkowych, kapustnych, cebuli czosnku, a także rzodkiewki, kalarepki i pora. Nie jadamy grzybów, ogórków i szczawiu. Owoce niedojrzałe oraz czereśnie, wiśnie, gruszki i wszelkie suszone – także mogą zaszkodzić. Z napojów unikamy mocnej herbaty, kawy, alkoholu, gazowanych, a dodatkowo kakao, czekolady do picia, soków owocowych, które nie są rozcieńczone. Przyprawiamy mało, absolutnie należy unikać kostek bulionowych, chrzanu, ziela angielskiego, musztardy, octu i pieprzu.

Pamiętajmy o wykluczeniu z diety fast-foodów, orzechów, pestek i nasion. Niestety nie możemy też jeść pączków, chałwy, czekolady, lodów, tortów, ciast z kremem i faworków.

Przykładowy jadłospis

Należy pamiętać, że jest to tylko przykład menu – nie jest jednak powiedziane, że będzie ono właściwe dla wszystkich chorych, dlatego przed rozpoczęciem diety, bezwzględnie należy skonsultować się z lekarzem lub z dietetykiem, którzy określą, czy dany sposób odżywiania jest dla nas odpowiedni. Przedstawiony niżej jadłospis ma na celu załagodzenie objawów choroby wrzodowej.

1 dzień:

Śniadanie: mleko 2% – szklanka, ugotowane z kaszą manną, do tego kilka łyżek czarnych jagód,
Drugie śniadanie: rogalik maślany z niskocukrowym dżemem z jabłek,
Obiad: zupa jarzynowa z koperkiem, pierś z indyka duszona, ziemniaki gotowane, marchewka z groszkiem zielonym gotowane na parze,
Podwieczorek: ryż zapiekany z jabłkiem, posypany cynamonem, polany słodką śmietanką,
Kolacja: chleb pszenny – 2 kromki (dość czerstwe), masło, 2 plastry żółtego sera, 2 plastry chudej szynki, pomidor bez skóry.

2 dzień:

Śniadanie: bułeczka z masłem i chudym twarożkiem, sok z marchwi, rozrzedzony wodą,
Drugie śniadanie: szklanka zsiadłego mleka, banan,
Obiad: zupa krem z pietruszki, pulpety z piersi kurczaka, koperek, ryż biały, buraczki duszone,
Podwieczorek: ciasto drożdżowe – 2 kawałki,
Kolacja: mleko ugotowane z ryżem i cynamonem.

3 dzień:

Śniadanie: jajko na miękko, czerstwy chleb pszenny, masło, chudy żółty ser – 2 plastry, chuda szynka, sok z warzyw rozcieńczony wodą,
Drugie śniadanie: słaba herbata i placek drożdżowy,
Obiad: krupnik z kaszą – zmiksowany, ryba pieczona w folii, gotowane ziemniaki, jarzyny gotowane na parze,
Podwieczorek: budyń z sokiem owocowym, herbatniki 3 szt.,
Kolacja: mięso gotowane z warzywami, twarożek, kromka chleba pszennego czerstwego.

Komentarze Google+

One Response so far.

  1. Donata RUDZKA, Łódź pisze:

    ODŻYWIANIE PRZY CHOROBIE WRZODOWEJ / OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****

    1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
    INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.

    2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
    NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.

    3. Puenta to tabele:
    IŻ PRODUKTU.

    P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.

    4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:
    WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook