Home » bogatoresztkowa » Dieta odkwaszająca

Dieta odkwaszająca

dieta odkwaszającaRównowaga kwasowo-zasadowa jest niezwykle istotnym warunkiem zachowania dobrego samopoczucia, zdrowia i prawidłowej wagi. We współczesnym świecie rzadko dochodzi do zaburzeń odchylenia tej równowagi w stronę zasadowości – najczęściej organizm zostaje zakwaszony, a na taki stan ma ogromny wpływ nasza dieta.

Osiągnięcie właściwego poziomu pH polega na doprowadzeniu do właściwego stosunku kationów i anionów w płynach ustrojowych naszego ciała. Najbardziej właściwy jest poziom pH, który waha się pomiędzy 7,35 a 7,45. Jeśli pH maleje, wówczas zakwaszenie rośnie, a organizm, aby zmniejszyć kwasowość płynów pobiera magnez i wapń z kości, co w oczywisty sposób wpływa na stan zdrowia naszego ciała. Czujemy się osłabieni, mamy bóle głowy, spadek nastroju, zaburzenia snu, na języku pojawia się biały nalot, pod oczami cienie, pogarsza się stan naszej skóry, wypadają włosy. W kolejnym etapie kwasicy może dojść do poważnych chorób, takich jak osteoporoza, miażdżyca, kamica nerkowa, nowotwory.

Co wpływa na zakwaszenie organizmu?

Najważniejszą przyczyną powstania stanu zakwaszenia organizmu jest nieprawidłowa dieta. Istnieją bowiem trzy rodzaje produktów: zakwaszające, alkalizujące i obojętne. Pierwiastki, które zakwaszają to chlor, fosfor i siarka, zaś zasadotwórcze to magnez, potas, sód, wapń. Odkwaszenie organizmu to szansa na powrót do zdrowia, a dodatkowo możemy stracić nadwyżkę kilogramów.

Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie menu. Konieczne jest także zmienienie nawyków żywieniowych, przede wszystkim musimy nauczyć się jeść powoli. Taki sposób jedzenia pozwala nam odczuć sytość dużo wcześniej. Jemy trzy posiłki w ciągu dnia – pierwszy między 7 a 9, drugi w godzinach 13-15, ostatni posiłek dnia nie powinien być spożywany później niż o 19. Dieta opiera się w największym stopniu na warzywach, najlepiej gotowanych na parze lub w wodzie lub surowych. W diecie uwzględniamy nasiona, orzechy, owoce suszone i świeże, a także gotowane. Do picia zalecane są napary z ziół, soki, a także duże ilości wody – najlepiej alkalicznej. Czego powinniśmy unikać? Silnie zakwaszające są produkty spożywcze rafinowane, wszelkie wysokoprzetworzone, cukier, a także wszelkie słodycze, mleko krowie (w dużych ilościach), sery, biała mąka, a także produkty z niej, typu biały chleb, bułki, makarony. Bardzo niewskazane są produkty zawierające tłuszcze trans, mięso i jajka w dużych ilościach, kawa naturalna, mocna czarna herbata i alkohol.

Zalecenia diety

Posiłki przygotowujemy z produktów jak najbardziej naturalnych, jak najmniej przetworzonych, jemy dużo warzyw, z których przygotowujemy także soki. Nie jemy wieczorem surowych owoców, mogą bowiem zalegać w jelitach, co doprowadzi do procesów gnilnych.

Do wszelkich sałatek nie używamy majonezu, ale oliwę z oliwek, olej lniany, oliwę z pestek winogron, z dodatkiem octu winnego, jabłkowego i świeżych lub suszonych ziół.

Cytryna, chociaż jest kwaśna, w doskonały sposób obniża stan zakwaszenia – warto dodawać ją do posiłków, pić wodę z sokiem z cytryny, dodawać też do innych napojów. Jeśli musimy jeść nabiał – zamieńmy przetwory mleka krowiego na kozie lub sojowe. Jajka stosujemy tylko jako dodatek – np. do naleśników, pieczenia. Starajmy się jednak używać je bardzo rzadko. Lepiej też zamiast jaj kurzych wybierać jaka kacze lub przepiórcze. Mocno ograniczamy lub całkiem rezygnujemy z mięsa. Białko dla organizmu dostarczamy w postaci warzyw strączkowych i soi.

Zamiast białej mąki używamy orkiszową, żytnią, kukurydzianą lub ryżową, nie zagęszczamy zup i sosów mąką, ale np. poprzez zrobienie zupy-krem, miksując warzywa. Możemy też dodawać do zup kaszę jaglaną. Aby zboża nabrały właściwości zasadowych, należy je długo żuć, wtedy po zmieszaniu ze śliną nabierają odpowiedniego pH. Właśnie kasza jaglana jest od razu zasadowa, podobnie jak amarantu i komosa ryżowa. Makarony i ryż gotujemy al dente.

Do słodzenia używamy miodu lub stewii. Słodycze zastępujemy suszonymi owocami. Wypijamy około 3 litrów płynów dziennie, najlepiej wody alkalizowanej. Soki rozcieńczamy wodą, nigdy ich nie słodzimy.

Komentarze Google+

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook