Home » bogatobiałkowa » Chronodieta

Chronodieta

chronodietaAutorem tej diety jest Alain Delabos, specjalista dietetyk, pracujący w Europejskim Instytucie ds. Badań nad Żywieniem. Chronodieta polega na zjadaniu posiłków w najlepszych do przyswajania posiłków porach dnia. Zdaniem twórcy tej diety, dostosowanie naszego żywienia do rytmu biologicznego organizmu, zapewni nam zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Białka, tłuszcze i węglowodany powinny być jedzone o odpowiedniej porze dnia, gdyż enzymy potrzebne do trawienia poszczególnych produktów nasz organizm wydziela zgodnie z określonym rytmem.

Na najbardziej kaloryczny posiłek możemy sobie pozwolić między godziną 7 a 9, wtedy bowiem wydziela się odpowiedzialna za spalanie tłuszczów lipaza. Wbrew naszym zwyczajom, nie powinniśmy wtedy jeść słodyczy, ani pieczywa cukierniczego. Nie słodzimy też herbaty, ani kawy.

Między 12 a 14 uaktywniają się enzymy trawiące białka. O tej porze zjadamy potrawy mięsne, z niewielką ilością tłuszczu.

Około 16 poziom insuliny w naszym ciele wzrasta i w związku z tym rośnie też zapotrzebowanie na cukier. Powinniśmy wtedy zadbać o posiłek dostarczający naszemu organizmowi glukozę, owoce, orzechy, a nawet gorzką czekoladę (nie więcej niż 3 kawałki).

Zasady Chronodiety

Jest to kuracja niezbyt restrykcyjna, możemy jeść wszystko, ale w odpowiednich porach, tak, aby nasz organizm przetwarzał pożywienie, a nie odkładał je. Konieczne jest też zadbanie o odpowiednią ilość snu, co pozwala uregulować procesy metabolizmu, ważne też jest zwrócenie uwagi na pewne zachowania związane z jedzeniem. Są one nazywane rytmami okołodobowymi, a na „ustawienie” naszego biologicznego zegara ma wpływ zmiana natężenia światła. Niestety – współczesny rytm życia nie ma dobrego wpływu na odpowiednie funkcjonowanie tego zegara, ma on bowiem tendencję do rozregulowania się. Najbardziej narażone na ten proces są np. osoby pracujące na nocne zmiany, właśnie taki sposób pracy może wpływać na tycie. Nawet zmiana pory posiłku o dwie godziny, może być powodem przybrania na wadze, pomimo przyjmowania odpowiedniej dla nas dawki kalorii. Powinniśmy spać od 7,5 do 8,5 godziny dziennie. Należy położyć się spać przed północą. Jeśli nie przestrzegamy tych zaleceń, w naszym organizmie obniża się poziom hormonów odpowiedzialnych za poczucie sytości, w konsekwencji czego przyjmujemy o wiele za duże porcje pożywienia, najczęściej do tego – także zbyt kalorycznego.

Chronodieta zaleca także przyjmowanie 4 posiłków w ciągu dnia. Ostatni posiłek planujemy nie później niż o 19. Nie powinien być zbyt kaloryczny, najlepiej jeśli składa się z warzyw i białka. Zagwarantuje to spalenie około 500 gram tkanki tłuszczowej.

Jak powinny być skomponowane posiłki?

Rano jemy węglowodany, najlepiej pieczywo pełnoziarniste, białko, maksymalnie do 100 g, tłuszcz – do 20 g, jedną sztukę awokado, 50 g pestek i orzechów, a także warzywa (nieskrobiowe). Możemy jeść kanapki, jogurty z dodatkiem płatków, orzechy, kasze, sery, chude wędliny, ryby, produkty mleczne, warzywa, najlepiej surowe. Śniadanie jemy między 7 a 8 rano.

W południe możemy przyjąć około 200 g białka oraz 4 łyżki produktów skrobiowych. Zalecane są także chude mięsa, ryby, jajka, rośliny strączkowe oraz makarony i kasze. Dodatkami posiłków powinny być ziemniaki lub ryż, a także marchewka i zielony groszek. Lunch powinien przypadać na godzinę 12-13.

Wczesnym wieczorem możemy pozwolić sobie na odrobinę słodyczy, w postaci niewielkiej ilości gorzkiej czekolady, suszonych owoców, jest to pora dnia odpowiednia do wypicia mleka. Możemy przekąsić też garść orzechów, sporadycznie można nawet zjeść bardziej kaloryczny posiłek, np. mleczny deser. Podwieczorek jemy około godziny 17.

Wieczorem dozwolone jest białko i podwójna porcja warzyw, nie zawierających skrobi, starajmy się nie przedłużać pory tego ostatniego posiłku, obciąża to bowiem trzustkę. Kolację jemy o 18 lub 19.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Najważniejsze jest trzymanie się bardzo ścisłe ustalonych godzin posiłków, nie powinniśmy też podjadać, używać zbyt dużej ilości soli, warto także uaktywnić się fizycznie. Śniadanie jemy nawet wtedy, gdy nie odczuwamy głodu,. Owoce spożywamy przynajmniej pół godziny przed posiłkiem, ponieważ zjedzone po nim zalegają w żołądku i fermentują. Dawka kalorii na dzień powinna wynosić około 1500 kalorii.

Zalety chronodiety

Jednym z większych pozytywów tej kuracji jest to, że regulujemy nasz tryb życia, co wpłynie na poprawę jego jakości. Pozbywamy się też nadwagi, a jedzenie konkretnego produktu o jednej porze dnia powoduje przekształcanie go w pełnowartościowe źródło energii i wartości odżywczych. Jedzenie tego samego pokarmu o innej porze wpływa toksycznie na nasz organizm, sprawia też, że nie jest on w stanie go spalić, a stąd do nadwagi już tylko krok. Główną zaletą chronoodżywiania jest fakt, że nie musimy głodować, liczyć kalorii, wyrzekać się ulubionych potraw. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednią ilość (w odpowiedniej porze dnia) białka, węglowodanów i tłuszczów. Uregulowanie snu także korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia, poprawia się nam koncentracja, czujemy się wypoczęci i pełni sił. Jeśli uznamy taki sposób żywienia za styl naszego życia, nie musimy obawiać się efektu jo-jo.

Przykładowy jadłospis w diecie:

Śniadanie:
Jedna kromka razowego chleba, jedno jajko na twardo, warzywa (na przykład pomidory, papryka, sałata), plaster chudej szynki, odrobina majonezu, herbata bez cukru.
Lunch:
Tortilla z warzywami typu papryka marynowana, kiełki, szczypiorek, ogórek świeży, oliwki, plasterek wędzonego łososia, jogurt naturalny, np. grecki z dodatkiem świeżych ziół i czosnku.

Podwieczorek:
Garść orzechów, albo suszone lub świeże owoce, sorbet z prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.

 
Obiadokolacja:
Zupa miso z tofu i warzywami ugotowanymi al dente lub ryba pieczona w folii, obłożona warzywami – takimi jak kalafior, brokuł, marchewka.

Komentarze Google+

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook