Home » bogatobiałkowa » Dieta widelcowa

Dieta widelcowa

dieta widelcowaNa tę dietę niektórzy mówią „forking” – od angielskiego słowa „fork”, czyli widelec. Na tym popularnym sztućcu opiera się cały sekret diety.

Można do tego pomysłu podejść z poczuciem humoru, można też potraktować go całkiem serio, gdyż jak mówią specjaliści – jest genialny w swojej prostocie. Nie jest tu bowiem ważne CO jemy, ale CZYM jemy. Widelec nie pozwala nam nabrać zbyt wiele pokarmu – a o to właśnie chodzi. Wyobraźmy sobie apetyczne kawałki łososia podane z makaronem i gęstym tuczącym sosem. Jedząc taką potrawę widelcem, uda nam się wybrać z talerza jedynie kawałki mięsa, sos spłynie z niego, a i makaron pozostanie na nim w niewielkiej ilości. Widelec działa jak pewnego rodzaju sitko. Zdaniem dietetyków, mózg człowieka potrzebuje aż 15 minut, aby dotarła do niego informacja o tym, że już nie jesteśmy głodni. Jeśli jemy w zbyt dużym pośpiechu, wiadomość o sytości dociera do organizmu zbyt późno, gdy już zdążymy przyjąć za duże dawki pokarmu, a tym samym – zbyt duże ilości kalorii. Jedzenie widelcem wyraźnie spowalnia nasze tempo jedzenia, jeśli dołożymy do tego staranne i powolne przeżuwanie – szybciej stracimy na wadze.


Zasady diety widelcowej
Ivan Gavriloff i Sophie Troff w swojej książce pt. „Dine avec une fourchette” („Kolacja z widelcem”) opisali dokładnie na czym ta dieta polega. Jest naprawdę bardzo prosta, wykluczamy bowiem z menu to, czego nie je się widelcem, np. potrawy normalnie jedzone ręką – a więc hamburgery, kanapki, ciasta, słodycze, a także te, które normalnie jemy łyżką, czyli jogurt, płatki zbożowe, lody, jajka na miękko, a także przede wszystkim – zupy. Wykluczone są także majonez, śmietana, miód. Odrzucamy również te potrawy, które rozprowadza się nożem: pasztet, dżem, konfitury, serki topione, ketchup i musztardę.
Są dwie wersje diety widelcowej, pierwsza – dopuszcza jedzenie potraw, które można spożywać wyłącznie widelcem, ale do ich przygotowania możemy używać innych narzędzi, czyli np. noża, czy łyżki. Wersja druga, bardziej restrykcyjna, pozwala na jedzenie wyłącznie tego, co da się nie tylko zjeść, ale i przygotować widelcem. Nie wolno używać niczego innego! Oczywiście w każdej wersji diety możemy na przykład słodkie i kaloryczne powidła zjeść widelcem, ale pamiętajmy – chodzi po prostu o to, by nie łamać zwyczajnych standardów posługiwania się tym sztućcem, nie oszukamy bowiem nikogo, tylko siebie samych. Menu możemy skomponować z warzyw nie wymagających obierania, ryb, produktów zbożowych. Ten sposób pozwala na szybkie zrzucenie wagi – nawet do dwóch kilogramów tygodniowo.

Zalety diety widelcowej

Dieta przyspiesza i wspomaga trawienie, co pozwala nam czuć się lekko i zapewnia zdrowy i spokojny sen. Nie czujemy się głodni, a nasz poziom cholesterolu spada, ze względu na ograniczenie potraw mięsnych i tłustych. Podstawą diety są nieprzetworzone produkty, a więc pozbywamy się toksyn z organizmu. To świetna dieta dla tych, którzy mają słabą wolę i problemy z samokontrolą. Ponieważ warzyw i owoców nie obieramy, dostarczamy w posiłkach dużych ilości cennego błonnika, a także witaminy. Dieta nie zmusza nas do liczenia kalorii, ani nie wymaga przygotowywania specjalnych potraw.

Co możemy jeść?

Podczas diety widelcowej bez ograniczeń możemy jeść ryby i owoce morza, jajka w postaci sadzonej i w formie jajecznicy, ryż brązowy, makaron, wszystkie warzywa, ze szczególnym naciskiem na marchew, kapustę, sałatę, fasolkę szparagową. Pamiętajmy o tym, by warzyw nie obierać.
Przeciwnicy diety zarzucają jej zbyt dużą monotonię, ale przy odpowiednim komponowaniu posiłków – nuda w jedzeniu nam nie grozi. Co ważne – ten rodzaj odżywiania może stać się sposobem na życie i jest to szybka droga do wprowadzenia zdrowych zasad żywieniowych.

Jest to jedna z nielicznych diet, które nie ograniczają nam np. posiłków w restauracji, stosując „zasadę widelca”, możemy łatwo praktykować ją także poza domem.

Przykładowe posiłki

Warzywna zapiekanka z makaronem

Składniki:

  • makaron,
  • grzyby,
  • 2 cukinie,
  • 2 papryki,
  • brokuł,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pomidory z puszki,
  • makaron (może być w postaci lasagne),
  • ser mozzarela,
  • oliwa.
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • sól, pieprz.

Gotujemy makaron, kroimy warzywa i grzyby, cebulę i czosnek siekamy drobno. Brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Warzywa i grzyby dusimy około 15 minut. Przyprawiamy. Sos beszamelowy robimy następująco: roztapiamy masło, na nim na lekko złoty kolor smażymy mąkę, aż do uzyskania zasmażki. Wlewamy mleko, trzepaczką szybko mieszamy, aż do uzyskania sosu. Przyprawiamy. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami: ser mozzarela, makron, warzywa z grzybami, sos beszamelowy. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Sałatka z soczewicy i zapiekane pomidory.

Składniki:

  • soczewica, może być czerwona lub zielona,
  • łyżeczka masła,
  • 3 duże pomidory,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • kilka plasterków sera mozzarela.

Gotujemy soczewicę przez około 20 minut, po ugotowaniu studzimy. W piekarniku zapiekamy na maśle pokrojone w plastry pomidory obłożone mozzarellą i czosnkiem. Mieszamy soczewicę z pomidorami, skrapiamy oliwą z oliwek.

Wegetariańskie curry

Składniki:

  • kalafior,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • pół łyżeczki ziaren z kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki (lub mniej) chilli,
  • pomidory z puszki,
  • świeże zioła, typu kolendra, bazylia, pietruszka,
  • kurkuma.

Kalafior dzielimy na różyczki, płukamy. Pozostawiamy do odsączenia. Przyprawy (kmin, kurkumę) wrzucamy na gorącą oliwę i chwilkę smażymy, dodajemy kalafiora i dusimy na wolnym ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Dodajemy chilli, zioła, curry, mieszamy.

Omlet z łososiem

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 50 g wędzonego łososia,
  • masło,
  • cytryna,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Jajka ubijamy widelcem z solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię, na której rozpuściliśmy masło, czekamy aż się lekko zetnie, posypujemy pokrojonym łososiem i koperkiem. Składamy na pół, skrapiamy cytryną.

Komentarze Google+

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook