Home » bogatoresztkowa » Dieta F.X. Mayra

Dieta F.X. Mayra

Dieta F.X. MayraDieta Myra nie jest typową dietą odchudzającą, jej zadaniem jest raczej oczyszczanie organizmu, a utrata wagi jest jej efektem ubocznym. Dużą zaletą tej diety jest to, że nie obciąża organizmu, a po jej zakończeniu możemy powrócić do stałych nawyków żywieniowych.

Dla kogo ten rodzaj terapii?

Uważa się, że dieta Mayra jest przeznaczona dla większości zdrowych ludzi, są jednak przeciwwskazania do jej stosowania. Przede wszystkim powinny rozważyć zastosowanie tego typu odżywiania osoby bardzo aktywne fizycznie, czy też te, pracujące dość ciężko. Również w przypadku jakichkolwiek chorób należy skonsultować stosowanie diety Mayra z lekarzem lub dietetykiem. Twórcy diety przestrzegają przed nią także rekonwalescentów i osoby bardzo szczupłe, a także mające problemy z krzepliwością krwi. Absolutnie zakazana jest przy anemii, gdyż duże ilości błonnika i kazeiny wpływają na gorsze przyswajanie żelaza. Również osoby uczulone na mleko nie będą mogły skorzystać z tej kuracji. Z kolei ci wszyscy, którzy mają kłopoty z trawieniem powinny zastosować tę dietę, gdyż znakomicie odciąża ona układ pokarmowy. Leczy także zaparcia, także te przewlekłe, poprawia stan wątroby, trzustki, likwiduje problemy skórne. Co ciekawe – kuracja ta powstała ponad sto lat temu, jej autor, dr Franz X. Mayr, był lekarzem, który na co dzień zajmował się leczeniem zaburzeń trawienia. W wielu klinikach współczesnych, a także w sanatoriach – traktuje się ten rodzaj kuracji jako skuteczny środek do oczyszczania i odchudzania organizmu.

Zasady diety Mayra

Kuracja, którą przeprowadzamy bez konsultacji z lekarzem nie powinna trwać dłużej niż 6 dni. Należy przed rozpoczęciem diety zastosować oczyszczanie wstępne organizmu, a po jej zakończeniu – około 3 dni przeznaczyć na powrót do tradycyjnego jedzenia. Dlatego całość diety może zająć nam 10 dni.

Dieta opiera się na spożywaniu produktów, które są ubogie w białko, a także dużej ilości warzyw. Najlepiej jeśli źródłem białka w diecie jest mleko i jego przetwory. Idealnie byłoby pić mleko prosto od krowy, zakupione bezpośrednio od hodowcy, ale jeśli nie mamy do takiego dostępu – kupujmy mleko pasteryzowane (nie UHT).

Podczas diety należy pić napar z kozłka lekarskiego, który niweluje uczucie łaknienia. Najlepiej pić ten napój tuż przed snem, natomiast rano zaczynamy dzień od herbaty lub kawy bez cukru.

Najważniejszy w tej kuracji jest sposób jedzenia, a więc – chleb lub czerstwą bułkę kroimy na małe kawałki, każdy z nich żujemy bardzo powoli, mieszając go ze śliną, do momentu aż w ustach pojawi się nam słodkawy smak. Połykamy chleb i popijamy go 1 łyżeczką soku z warzyw. Jemy pieczywo do momentu uczucia nasycenia.

Warzywa jemy w stanie rozdrobnionym. Niektóre z nich, takie jak kabaczek, cukinię i dynię ucieramy na grubej tarce. Na mniejszych oczkach trzemy seler, marchew, buraki i rzepę, a także kalafiora i brokuły. W paseczki tniemy kapustę, ogórki i cebulę, w nieco większe kawałki – szpinak, paprykę, sałatę. W plasterki kroimy pomidory, a np. rzeżuchy nie rozdrabniamy w ogóle.
Pamiętajmy o piciu wody – najlepiej około 1,5 do 2 litrów dziennie. W tej diecie przyjmujemy dużą ilość błonnika, jeśli więc nie dostarczymy odpowiedniej ilości płynów, możemy uskarżać się na uporczywe zaparcia.

Najlepiej stosować warzywa z upraw ekologicznych. Możemy też wykorzystać te, które sami wyhodowaliśmy. Po mleko udajmy się na bazary lub do zaprzyjaźnionego rolnika. Soki z warzyw robimy samodzielnie, ewentualnie kupujemy te gotowe, ale nie z kartonu ale tzw. soki jednodniowe. Pieczywo preferowane jest białe, ale najlepiej używać takie lekko czerstwe, ewentualnie pieczywo chrupkie. Nie jemy także owoców, z wyjątkiem jabłek.

Zalety diety

Pomimo niskiej ilości dostarczanych kalorii, odpowiednia ilość węglowodanów zapewnia nam wystarczającą ilość energii. Również dzięki węglowodanom (szczególnie tym przyjmowanym wieczorem) łatwo zasypiamy i nasz sen jest spokojny, bez zakłóceń. Czujemy się lekko, gdyż poprawia się przemiana materii. W lepszej kondycji jest także nasza skóra. Chudniemy około 3-4 kilogramów.

Wady diety

Jest dość monotonna, nie ma w niej zbyt dużej ilości różnorodnych produktów, opiera się bowiem na warzywach i mleku. Przygotowanie posiłków jest dość czasochłonne, musimy odpowiednio rozdrobnić warzywa. Nie jest to też rodzaj wymarzonej kuracji dla osób, które nie lubią mleka. Trudność może nam sprawiać zakup ekologicznych produktów, nie są też one zbyt tanie.


Przykładowy jadłospis

Pierwsze dwa dni to faza diety zwana wstępnym oczyszczaniem organizmu. Podczas niej uczymy się prawidłowego powolnego przeżuwania pokarmu.

Śniadanie:

  • białe czerstwe pieczywo,
  • warzywa – takie jak pomidory, cebula, rzodkiew,
  • płatki owsiane z dodatkiem utartego jabłka,
  • filiżanka herbaty ziołowej.

Drugie śniadanie:

  • lekko czerstwa bułka, pokrojona na małe kawałki.

Obiad:

  • warzywa, najlepiej sezonowe – rozdrobnione według podanych wyżej zaleceń, twórca diety zaleca, aby wybierać zawsze dwie części roślin naziemnych i dwie podziemnych.

Podwieczorek:

  • szklanka soku z warzyw, mała bułeczka

Kolacja:

  • pieczone ziemniaczki – 2 sztuki,
  • przed snem – napar z kozłka lekarskiego

Przez kolejne pięć dni jemy według powyższego schematu, dodajemy jednak do tego jadłospisu 30 gram białka – pochodzącego z produktów mlecznych.

Ten rodzaj diety nazywany jest czasem kuracją „mlekiem i bułkami”. Mayr uważał, że nie jest tak ważne CO jemy, ale przede wszystkim JAK jemy, gdyż według niego to właściwe przeżuwanie posiłków wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, a monotonna dieta jest ważnym czynnikiem leczniczym, który wspomaga trawienie. W niektórych klinikach leczenia otyłości do dziś stosuje się z powodzeniem ten rodzaj terapii, przedstawicielem kuracji Mayra jest Międzynarodowe Stowarzyszenie Lekarzy Mayra, z siedzibą w Lans w Austrii. Lekarze uważają, że oprócz efektów odchudzających dieta świetnie działa w przypadku takich chorób jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe, choroby wątroby, infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych, alergie, astma, choroby stawów, skóry, kręgosłupa, układu krążenia, ale także chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie. Dieta przynosi również spektakularne rezultaty w regulacji przemiany materii, leczy biegunki pokarmowe oraz uporczywe zaparcia.

Komentarze Google+

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook