Home » bogatobiałkowa » Dieta Kirscha

Dieta Kirscha

Dieta KirschaJedna z modniejszych diet na świecie, najbardziej rozsławiła ją modelka Heidi Klum, która po urodzeniu dziecka, właśnie dzięki tej kuracji straciła 20 kilogramów. Dieta została opracowana przez trenera gwiazd Davida Kirscha i uznana jest za jedną ze skuteczniejszych diet.

Osoby, które zastosowały sposób żywienia Kirscha podkreślają, że oprócz utraty wagi – w ciągu dwóch tygodni około 7 kilogramów – zauważa się także zmniejszenie obwodów ciała.

Zasady diety

Dieta podzielona jest na trzy fazy.
Faza pierwsza trwa dwa tygodnie, należy podczas niej unikać owoców, tłustego mleka i jego przetworów, węglowodanów skrobiowych – czyli chleba i ziemniaków. Nie pijemy alkoholu. Dozwolone za to są produkty o niskiej zawartości węglowodanów, a więc warzyw i chudego mięsa – najlepiej białego mięsa kurzego oraz orzechów, które zapewnią zdrowe tłuszcze roślinne.
Faza druga również trwa dwa tygodnie i w niej pojawiają się niewielkie ilości węglowodanów. W fazie drugiej ponownie wprowadza się niewielkie ilości węglowodanów, a w fazie trzeciej pozostałe produkty. Faza trzecia powinna trwać minimum 4-6 tygodni, ale najlepiej zmienić swoje nawyki żywieniowe na stałe.

Dieta zakłada spożywanie posiłków, które są bogate w białko, dlatego często porównywana jest do diety Dukana. Nie jemy ziemniaków, makaronu, ryżu oraz pieczywa. Jemy dużo warzyw, takich jak kapusta, brokuły, szpinak, sałata, szparagi oraz chude mięso i ryby. Z owoców najlepiej przyjmować truskawki, porzeczki i kiwi.

Pijemy też duże ilości wody mineralnej i zielonej herbaty. Nie jemy posiłków po 19-tej, możemy po tej godzinie jedynie pić.

Jest także zalecenie dotyczące aktywności fizycznej – Kirsch uważa, że powinna nam ona zajmować dziennie od 45 do 90 minut.

Zalety i wady diety

Największym plusem tego rodzaju kuracji jest jej wysoka skuteczność. W przeciwieństwie do innych diet pozbywamy się tłuszczu, a nie tkanki mięśniowej. Przez to obserwuje się naprawdę spektakularne wyniki w zmniejszaniu obwodów ciała, niektórzy nawet do 13 centymetrów w pasie! Zatem jest to idealna dieta do modelowania naszej sylwetki. Poprzez wprowadzenie ćwiczeń fizycznych poprawia się nasza kondycja i organizm młodnieje.

Minusem diety jest zakwaszenie organizmu – przez dużą ilość dostarczanych białek. To może powodować utratę wapnia i powstawanie kamicy nerkowej. Osoby, które nie są zwolennikami sportu – mogą mieć problem z dostosowaniem aktywności fizycznej do wymagań diety. Szybka utrata kilogramów może stać się przyczyną efektu jo-jo. Należy więc starać się nie przerywać kuracji po pierwszym czy też drugim etapie.

Przykładowy jadłospis

Dzień 1 – dostarczamy organizmowi około 1000 kcal

Śniadanie: koktajl z kefiru i ugotowanych buraków z dodatkiem koperku i łyżką siemienia lnu.

Drugie śniadanie: jajecznica z samych białek smażona na oliwie z szynką z drobiu. Dodać do tego natkę pietruszki i odrobinę pieprzu.

Obiad: bakłażan zapiekany z mieloną piersią indyka, cukinią, pomidorami i cebulą. Jeść z sałatą z sosem winegret.

Podwieczorek: zupa jarzynowa z dodatkiem soczewicy i jogurtu.

Kolacja: sałatka z tuńczyka, cykorii, pomidorów i jajka na twardo.

Dzień 2 – wartość kaloryczna posiłków 1000 kcal

Śniadanie: koktajl z jogurtu naturalnego ze szpinakiem, natki pietruszki i mielonego siemienia lnianego.

Drugie śniadanie: zapiekane brokuły ze szpinakiem i 4 plastrami drobiowej wędliny.

Obiad: kotlety rybne z mielonego rybnego fileta, łyżeczki musztardy, białka jajka, grillowane lub pieczone w piekarniku, sałata z sosem winegret.

Podwieczorek: piersi z indyka pieczone w folii bez tłuszczu.

Kolacja: szaszłyki z czerwonej papryki, cebuli, piersi z kurczaka, polane sosem z jogurtu zmieszanego z utartym ogórkiem zielonym.

Dzień 3 – dostarczamy 1000 kcal

Śniadanie: koktajl z kefiru, 3 rzodkiewek, szczypiorku i ogórka. Dodać siemię lnu.

Drugie śniadanie: 4 białka jajek na twardo, seler naciowy, 4 plasterki szynki z kurczaka, zmieszać z musztardą i napełnić tym listki cykorii.

Obiad: mieloną pierś z kurczaka lub indyka wymieszać z białkiem jajka, dodać pieprz, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, uformować kotlet, który smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu. Zmiksować 2 pokrojone papryki, cebulkę, prażone migdały, czosnek i tą masą polać kotlety.

Podwieczorek: pierś kurczaka w migdałach pieczona w folii, dodać sałatę z sosem winegret.

Kolacja: filet z ryby grillowany, papryka z cebulą z dodatkiem oleju z kokosów.

Dzień 4 – 1020 kcal 

Śniadanie: koktajl z jogurtu migdałowego z migdałami, dodać siemię lnu.

Drugie śniadanie: 3 białka z jajek ugotowanych na twardo, 2 plasterki wędliny z indyka, sałata i pomidor.

Obiad: filet z łososia pieczony w folii z sosem koperkowym zrobionym z jogurtu i koperku.

Podwieczorek: pierś gotowanego kurczaka pokroić w kostkę, dodać seler naciowy, natkę pietruszki. Zalać sosem z 2 łyżek musztardy, filiżanki bulionu, i kilku kropel ostrego sosu chilli.

Kolacja: pierś z indyka duszona z papryką, cebulą, pomidorami i czosnkiem.

Dzień 5 – 1000 kcal

Śniadanie: koktajl z kefiru, soku z dwóch marchewek, łyżki siemienia lnu. Jajecznica z wędliną i pieczarkami.

Obiad: mielona pierś z kurczaka, cebula, pieczarki usmażone na łyżeczce oliwy, dodać migdały (garść), pokrojoną małą kapustę pekińską, udusić do miękkości.

Podwieczorek: zupa warzywna z cukinii, cebuli, pomidorów bez skórki, łyżki koperku i połowy pora.

Kolacja: ryba z ziołami zapiekana w folii.

Dzień 6 – 1000 kcal

Śniadanie: koktajl z selera, jogurtu, pomidora, natki pietruszki, ząbku czosnku (opcjonalnie) i dwóch łyżek siemienia lnu.

Drugie śniadanie: zapiekana w naczyniu żaroodpornym papryka, pomidor, bazylia, zalane 4 białkami. Posolić i popieprzyć do smaku.

Obiad: łosoś smażony na patelni teflonowej bez tłuszczu, zapiekany następnie w naczyniu żaroodpornym z duszoną cebulką, szpinakiem, czosnkiem i migdałami. Polać zmiksowaną papryką, pomidorami, bazylią z dodatkiem czosnku, podprażonych migdałów.

Podwieczorek: zupa krem z dyni.

Kolacja: papryka faszerowana mieloną piersią z indyka, porem, tymiankiem, cebulą, zapiekana w piekarniku, polana jogurtem greckim, wymieszanym ze szczypiorkiem i pietruszką. Zapiekać 25 minut w temperaturze 250°C.

Dzień 7 – 1000 kcal

Śniadanie: koktajl z maślanki, papryki, pomidora, bazylii, siemienia lnu.

Drugie śniadanie: sałatka z białej kapusty z dodatkiem cebuli, jogurtu, pieprzu i mielonej papryki.

Obiad: 150 g piersi kurczaka pokroić, podsmażyć na łyżeczce oliwy, dodać posiekaną cebulę. Dołożyć kalafior ugotowany na parze, pomidor posiekany na drobno, czarne oliwki, pokropić cytryną.

Podwieczorek: kotlet rybny z fileta mielonego, posiekanej cebuli, natki pietruszki, musztardy, 1/4 kubka startej rzepy, 2 białek, soli i pieprzu. Uformować kotlet, usmażyć. Jeść z brokułami gotowanymi na parze.

Kolacja: szaszłyki z bakłażana, łososia, papryki, cebuli. Warzywa upiec w folii przez 20 minut w temperaturze 250°C. Wyjąć, wystudzić, nabić na patyczki do szaszłyków na przemian z pokrojonym w kostkę łososiem, krewetkami. Grillować do miękkości.

Komentarze Google+

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook