Home » bogatoresztkowa » Dieta przy chorobie wrzodowej

Dieta przy chorobie wrzodowej

Dieta przy chorobie wrzodowejOdpowiednia dieta podczas leczenia choroby wrzodowej jest ważnym elementem, który ogranicza objawy chorobowe oraz skutecznie wspomaga leczenie farmakologiczne. Podczas kuracji wskazana jest dieta lekkostrawna, ograniczająca wydzielanie soku żołądkowego.

Zasady diety

Dozwolone techniki przygotowywania potraw podczas nasilonych objawów choroby wrzodowej to: gotowanie na parze i w wodzie, pieczenie w folii czy duszenie bez obsmażania. Posiłki należy przyrządzać w taki sposób, aby jak najbardziej ograniczyć proces przegryzania i żucia pokarmu. Niezwykle istotna jest temperatura potraw. Nie mogą być one ani za ciepłe, ani za zimne, ponieważ pobudzają one żołądek oraz jelita, powodują również przekrwienie błony śluzowej żołądka. Należy ograniczyć stosowanie tłuszczów w diecie. Powinien on występować jedynie jako dodatek (masło do pieczywa, olej roślinny do gotowanych potraw). Niedozwolone jest picie napojów tuż po posiłku. Wskazane jest picie ich pół godziny przed posiłkiem lub 1 godzinę po nim. Należy też jeść często i regularnie, spożywać przy tym małe porcje, najlepiej 5 lub 6 razy dziennie. Nie wolno przyjmować obfitych posiłków, ponieważ duże porcje pobudzają czynność wydzielniczą żołądka, co prowadzi do nasilenia nieprzyjemnych dolegliwości. Wskazane jest, aby potrawy miały konsystencję papkowatą, należy je więc przecierać, mielić lub miksować. Przydatny urządzeniem przy tego rodzaju diecie jest więc prosty blender. Warzywa oraz owoce powinno się spożywać rozdrobnione, przetarte lub w postaci soków rozcieńczonych przegotowaną wodą lub mlekiem, po to, by złagodzić kwaśny smak. Podczas zaostrzenia choroby, z naszego jadłospisu należy usunąć surowe produkty oraz ograniczyć ilość przypraw stosowanych w posiłkach. Stosowanie wszystkich ostrych przypraw takich jak: pieprz, ocet, musztarda, papryka czy dużych ilości soli jest bardzo niewskazane. W celu polepszenia smaku dozwolone jest używanie łagodnych przypraw na przykład: kminku, zielonej pietruszki, koperku, wanilii, soku z cytryny lub cynamonu, które nie wzmagają produkcji soku żołądkowego. Nie wolno pić kawy, mocnej herbaty, tłustych, smażonych potraw, produktów wzdymających (kapusty, roślin strączkowych). Nie należy również pić alkoholu. Bezwzględnie obowiązuje również zakaz palenia papierosów, ponieważ zawarta w nich nikotyna powoduje gorsze ukrwienie narządów wewnętrznych, a więc również żołądka i dwunastnicy, co z kolei opóźnia gojenie się nadżerek. Należy przy tym pamiętać, że tak restrykcyjna dieta obowiązkowa jest tylko w okresach zaostrzenia choroby wrzodowej. W okresie remisji konieczne jest jedynie wykluczenie z diety produktów i potraw, które powodują dolegliwości pokarmowe.

Produkty wskazane w okresie rekonwalescencji (po ustąpieniu silnych objawów):

  • czerstwe, pszenne pieczywo,
  • mąką pszenna, kukurydziana lub ziemniaczana,
  • drobne lub przetarte: ryż, kasza krakowska, grysiki jęczmienne, tapioka, sago,
  • sery niekwaśne, twarogowe,
  • świeże mleko lub kefir,
  • jaja,
  • chude gatunki mięsa: kura, indyk, cielęcina itp.,
  • chude rodzaje ryb: dorsz, sandacz, karaś, leszcz, flądra,
  • niewielkie ilości chudych wędlin,
  • świeże, surowe masło,
  • mało kwaśna śmietana,
  • gotowane ziemniaki w postaci puree,
  • warzywa i owoce bogate w witaminę C w ograniczonych ilościach,
  • warzywa i owoce obfitujące w beta karoten w niewielkich ilościach,
  • w ograniczonych ilościach miód, dżem, marmolada,
  • łagodne przyprawy: pietruszka, koperek, cynamon, wanilia, sok z cytryny,
  • słaba herbata.

Produkty niewskazane w okresie rekonwalescencji:

  • świeże pieczywo: razowe, żytnie,
  • mąka żytnia, razowa,
  • grube makarony,
  • kasza gryczana, jaglana,
  • maślanka i zbyt kwaśne przetwory z mleka,
  • sery topione, kwaśne twarogowe, dojrzewające,
  • żółtka jaj w dużych ilościach,
  • tłuste gatunki mięsa: wieprzowina, baranina, wołowina, dziczyzna,
  • tłuste lub marynowane ryby: śledź, łosoś, sardynki, węgorz, konserwy rybne,
  • tłuste i pikantne wędliny,
  • topione lub smażone masło,
  • mocno kwaśna śmietana,
  • smalec, boczek, słonina, olej rzepakowy, margaryna,
  • ziemniaki gotowane serwowane w całości, smażone, pieczone,
  • kalafior, kapusta, fasolka szparagowa, groszek zielony, szpinak, sałata zielona,
  • pietruszka i seler podawane w dużych ilościach,
  • wszystkie gatunki roślin strączkowych, suchych,
  • konfitury oraz dżemy z pestkami,
  • słodycze,
  • ostre przyprawy: ocet, musztarda, cebula, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka, czosnek,
  • kawa, alkohol, słodkie napoje gazowane.

Potrawy wskazane w okresie remisji:

  • herbata z mlekiem, kawa zbożowa, mleko, soki rozcieńczone, niegazowane wody mineralne,
  • czerstwe pieczywo, chleb pszenny, bułki, sucharki, biszkopty,
  • jaja na miękko, masło, jajecznica na parze, chude wędliny, twaróg, miód, marmolada,
  • zupy mleczne, krupnik z dozwolonych kasz, rosół warzywny, zupy przecierane,
  • mięsa gotowane, pulpety,
  • suflety, omlety na parze,
  • ryby z wody,
  • dozwolone warzywa gotowane na parze, przetarte,
  • drobno przetarte surówki,
  • makaron „nitki”, pierogi leniwe,
  • kasze gotowane, przetarte,
  • sosy mleczne, łagodne (koperkowy, pietruszkowy, pomidorowy),
  • kompoty z zalecanych owoców, kisiele, mus z pieczonych jabłek, budynie mleczne, desery mało słodzone.

Produkty niewskazane w okresie remisji:

  • mocna herbata, kawa, napoje alkoholowe, napoje gazowane,
  • świeże pieczywo, chleb żytni, pieczywo razowe, chrupkie pieczywo,
  • sery topione, sery dojrzewające, tłuste, kwaśne,
  • salceson, konserwy, inne tłuste wędliny,
  • dżemy z pestkami, jaja na twardo,
  • tłuste zupy na mięsnych, kostnych lub grzybowych wywarach, z kwaśną śmietaną, pikantne, nieprzecierane,
  • grube kasze i makarony, kluski kładzione,
  • mięsa smażone, pieczone (nie w rękawie),
  • naleśniki, pierogi, zapiekanki, gołąbki, krokiety,
  • warzywa gotowane nie rozdrobnione,
  • sosy tłuste, grzybowe, pikantne,
  • tłuste torty i ciasta, chałwa, czekolada, orzechy, kremy, ciasta z proszkiem do pieczenia.

Przykładowy jadłospis:

śniadanie:

  • czerstwy chleb pszenny posmarowany cienką warstwą masła,
  • chuda polędwica z indyka,
  • pomidor bez skórki,
  • słaba herbata z mlekiem.

II śniadanie:

  • czerstwa bułka pszenna posmarowana masłem,
  • dżem bez pestek lub serek homogenizowany,
  • sok owocowy rozcieńczony wodą w proporcjach 50/50.

obiad:

  • jarski rosół,
  • puree ziemniaczane,
  • pulpety cielęce,
  • gotowana marchewka,
  • kompot owocowy.

podwieczorek:

  • jarski rosół,
  • puree ziemniaczane,
  • pulpety cielęce,
  • gotowana marchewka,
  • kompot owocowy.

kolacja:

  • czerstwa kajzerka posmarowana cienką warstwą masła,
  • filet z sandacza pieczony w folii z dodatkiem ziół.

Komentarze Google+

One Response so far.

  1. Fajny blog, dzięki zza artykuł i zapraszam zainteresowanych do mnie
    :)

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook