Home » bogatoresztkowa » Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków

W przypadku zdrowej osoby będącej na cczo maksymalne stężenie glukozy we krwi wynosi 5 mmol/l, natomiastu u osoby chorej na cukrzycę nawet do 15 mmol/l, czyli różnica jest bardzo duża. Cukrzycy cierpią na wiele różnych dolegliwości takich jak spadek odporności, nieszczelność naczyń krwionośnych, odklejanie się siatkówki oka, przyśpieszony rozwój miażdżycy, zwiększone pragnienie, a to tylko krótka lista różnych objawów.

Cukrzyca spowodowana jest zaburzonym metabolizmem węglowodanów. Gdy w moczu znajduje się cukier można być pewnym, że choruje się na cukrzycę, gdyż curkomocz jest dowodem na nieprawidłową pracę nerek. Dzieje się tak ponieważ gdy stężenie glukozy w organizmie jest tak wysokie, to jej nadmiar wydalany jest drogami moczowymi. Wszystko to spowodowane jest niesprawnością trzustki, która odpowiada za produkcje i działanie hormonu odpowiedzialnego za kontrolowanie poziomu glukozy w organizmie, czyli insuliny. Odkrycie na początku XX wieku insuliny było wielkim przełomem i w znacznym stopniu pozwoliło na obniżenie ilości śmierci spowodowanych cukrzycę. Na znaczne opóźnienie rozwoju różnych powikłań związanych z cukrzycą może mieć wpływ podawanie insuliny w zastrzykach oraz przestrzeganie wysokobiałkowej diety, ubogiej w tłuszcze i węglowodany.

W przypadku diety antycukrzycowej zmniejsza się ilość łatwoprzyswajalnych węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych, a zwiększa ilość aminokwasów. Konieczne jest kontrolowanie jakości i ilości kupowanych produktów. Trzeba trzymać się stałych godzin i pór dnia spożywania posiłków. Cukrzycy nie mogą przebywać zbyt długiego czasu na czczo. Bardzo ważne jest by wszystko było odpowiednio zaplanowane i rozsądnie ułożone, czyli należy jeść często i mało, nigdy natomiast nie wolno najadać się zbytnio na jeden raz.

Produkty dozwolone
Oleje: sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa i masła roślinne; domowy majonez; masło (ale tylko w niewielkiej ilości); mleko płynne 2 % lub w proszku, ale odtłuszczone; biały ser chudy (twaróg); wszystkie rodzaje pieczywa, szczególnie preferowane jest jednak razowe; odtłuszczone: mięso, drób (np. z indyka) oraz ryby; albo całkowite wyeliminowanie z diety cukru, albo najwyżej bardzo małe jego ilości; margaryna dobrej jakości; chude wędliny, jak np. szynka czy polędwica.

Produkty niedozwolone
Śmietana; pasztety; masło w dużych ilościach; żółtka jaj; mięso; ryby; tłusty drób; wątroba, mózg, nerki; margaryna, słonina, smalec, łój barani oraz wołowy; miód; przetwory z dużą ilością cukru; tłuste wędliny wieprzowe; pełne mleko (płynne i w proszku); biały ser tłusty; ser topiony i żółty.

Komentarze Google+

Przestań szukać! Dowiedz się jaka dieta bedzie dla Ciebie najlepsza i zacznij wreszcie chudnąć.

Pobierz bezpłatny ebook