Olej arganowy znany jest ze swoich wspaniałych właściwości. Od pewnego czasu popularność oleju arganowego znacznie wzrasta, gdyż coraz więcej ludzi ma świadomość jego dobroczynnych właściwości. Ceny oleju arganowego są dość wysokie, bowiem jest to jeden z najcenniejszych, a zarazem najdroższych olejów na świecie. Wyprodukowanie 1 litra oleju arganowego wymaga aż 35 kilogramów owoców.

Olej arganowy – rodzaje

Na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju arganowego. Olej arganowy spożywczy powstaje z nasion, które pochodzą z drzewa arganowego. Charakteryzuje się on ciemnozłotym kolorem. Jego smak można określić jako delikatny i lekko orzechowy. Olej arganowy kosmetyczny produkowany jest z nasion, które nie były poddawane wcześniejszemu procesowi prażenia, dlatego jego kolor jest zwykle dużo jaśniejszy od oleju arganowego spożywczego.

Olej arganowy – właściwości

Olej arganowy zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu, zmniejszając poziom złego cholesterolu i zapobiegając chorobom w obrębie układu krążenia takim jak chociażby miażdżyca. Ponadto olej arganowy zawiera duże stężenie witaminy E, która wspaniale wpływa na naszą cerę.

Olej arganowy ma przede wszystkim działanie na poprawę wyglądu skóry, poprzez znacznie lepsze nawilżanie i zmniejszanie szorstkości. Olej arganowy pomaga również w pozbyciu się zmarszczek i blizn. Zawarta w nim witamina E, nazywana witaminą młodości, przeciwdziała procesom starzenia się naszej skóry. Dzięki temu olej arganowy przeciwdziała pojawianiu się zmarszczek, które stanowią wynik procesów starzenia się skóry.

80 procent tłuszczów, które zawiera olej arganowy to nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas omega-9 ( znacznie zmniejsza ryzyko pojawienia się wrzodów ), a także kwas oleinowy ( zapobiega on rozwijaniu się kamicy żółciowej ). Zdecydowanie najważniejszą zaletą obu wymienionych wyżej rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi, co może zapobiec wystąpieniu wielu śmiertelnych chorób.

Olej arganowy – kosmetyka

Olej arganowy w kosmetyce przeznaczony jest głównie do pielęgnowania skóry u osób starszych, u których można już zauważyć zdecydowane oznaki starzenia. Ponadto olej arganowy będzie bardzo dobrym remedium dla skóry ze skaleczeniami, dla skóry podrażnionej i bardzo zniszczonej. Nienasycone kwasy tłuszczowe, które obecne są w oleju arganowym używanym w kosmetyce, biorą czynny udział w regenerowaniu płaszcza hydrolipidowego naszego naskórka. Tłuszcze z oleju arganowego uzupełniają znaczne niedobory w tkance skórnej.

Ponadto, olej arganowy oddziałuje na naszą skórę, wytwarzając niejako na niej warstwę ochronną, która potrafi ochraniać nas przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak chociażby niepożądane działanie słońca, albo silnego wiatru. Olej arganowy powinien być używany przez kobiety, które posiadają skórę wrażliwą i suchą, jak również podatną na skutki uboczne będące wynikiem uczuleń i podrażnień.

Olej arganowy polecany jest także dla osób, które chorują na różnorakie schorzenia dotyczące skóry, takie jak chociażby egzema, czy też zaburzenia łuszczycowe. Olej arganowy potrafi kontrolować wydzielanie się sebum, dlatego też może być bardzo skuteczny podczas leczenia trądziku. Osoby, które posiadają blizny, albo rozstępy, mogą nakładać na nie bezpośrednio olej arganowy, ponieważ zwiększa on znacznie elastyczność naszej skóry, jak również zmniejsza rozmiary blizn.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *