Prażona kukurydza zadomowiła się już na dobre w popkulturze. Charakterystyczne chrupanie w kinie może i przeszkadza, ale jedno jest pewne – szybko z niego nie zniknie. Jeśli jednak lubimy popcorn, ale nie chcemy przeszkadzać innym podczas oglądania seansu, możemy go sobie sami przygotować. Mało tego, jeśli znudziliśmy się zwykłymi smakami oferowanymi w sklepach, jesteśmy w stanie nieco zaszaleć i spróbować zrobić własny popcorn z jakimiś niespotykanymi składnikami. Co powiecie na niezwykle ostry popcorn z wasabi?

Jak zrobić popcorn?

Zanim jednak zaczniemy nieco kombinować ze smakami, warto najpierw poznać podstawy. Możemy pójść na łatwiznę i wrzucić popcorn do mikrofalówki, poczekać kilka minut i mieć gotowy produkt. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie mamy w domu tego urządzenia lub nie korzystamy z niego z powodu emitowania niezdrowych fal, warto skusić się na przygotowanie prażonej kukurydzy na patelni lub w garnku. Co będzie nam potrzebne?

  • 200 gram ziaren kukurydzy
  • 3 łyżki oleju

Sam proces jest niezwykle prosty, do garnuszka wlewamy olej i wsypujemy ziarna, nie poleca się korzystania w tym wypadku z paczek przeznaczonych do przygotowywania w mikrofali, przy tej metodzie lepiej jest zainwestować w odpowiedniego rodzaju suszone ziarna, które dadzą znacznie lepszy efekt. Do garnka niezbędna będzie przykrywka, popcorn gwałtownie wybucha, więc bez tego się nie obejdzie. Następnie należy podgrzewać naczynie na średnim ogniu i bacznie nasłuchiwać wybuchów, których w miarę zwiększania temperatury będzie przybywało. Co jakiś czas warto zatrząść garnuszkiem czy patelnią, by zminimalizować ryzyko przypalenia ziaren. Gdy wystrzały ustaną, popcorn jest gotowy. Teraz można zacząć urozmaicać naszą przekąskę.

Popcorn na słodko

Co będzie potrzebne?

  • przygotowany popcorn
  • 125 gram masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżeczka sody

Na osobnej patelni należy roztopić składniki i, cały czas mieszając, gotować. Gdy pojawią się bąbelki, należy zmniejszyć ogień i poczekać, aż karmel nabierze złotego koloru. Gdy tak się stanie, należy dolać łyżeczkę sody. Gotowy syrop należny wylać na przygotowany wcześniej popcorn i wymieszać. Można cieszyć się pysznym popcornem, szczególnie maluchy będą zachwycone!

Popcorn wasabi

Nadeszła pora na obiecaną ostrą wersję przekąski. Składniki:

  • przygotowany wcześniej popcorn
  • 1 łyżeczka sproszkowanego wasabi
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • odrobinka pieprzy cayenne (wystarczy czubek łyżeczki)

Wszystkie składniki mieszamy w małej misce i potem dosypujemy je do przygotowanej wcześniej dużej miski z popcornem. Jeśli chcemy nieco zmniejszyć ostrość, możemy dolać 1-2 łyżeczki roztopionego masła. Wszystko starannie mieszamy, by mieszanka idealnie obkleiła gotowe ziarna popcornu. Uwaga! Niezwykle ostre!

Popcorn ziołowy

Jeśli lubimy tego typu smaki, warto pokusić się o dosypanie do przekąski kilku ziółek. Najlepsze efekty uzyskamy z mieszanki uzyskanej z poniższych składników:

  • 1/4 startego parmezanu
  • szczypta soli morskiej
  • 3-4 łyżeczki posiekanej bazylii

Przygotowanie jest niezwykle proste, wystarczy do przygotowanego wcześniej popcornu wsypać powyższe przyprawy i dokładnie wymieszać. Gotowe! Warto pokusić się o dodanie jakiegoś innego ulubionego ziółka, by nieco urozmaicić smak.

Popcorn curry

Wszyscy lubią curry, chociaż wersja europejska nijak się ma do oryginalnej. W tym wypadku potrzeba nam:

  • 1/4 szklanki masła
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka soli

Należy rozpuścić masło w osobnym naczyniu, po czym dodać curry i sól, bardzo dokładnie wymieszać. Gotową substancję przelać do miski z popcornem i zamieszać. Gorąco polecam!

Zobacz Clavam opinie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *