Płatki jaglane wytwarzane są z rozgniecionych ziaren prosa zawierającego w sobie wiele prozdrowotnych oraz cennych składników dla naszego organizmu. Jako produkt zbożowy posiadają w sobie pokłady cennej witaminy B korzystnie wpływając na stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Nie posiadają w swoich właściwościach ani krzty glutenu, co przedstawia je jako produkt idealny dla osób nietolerujących lub unikających go. Same płatki jaglane nie posiadają określonego smaku, toteż nadadzą się w naszej kuchni do eksperymentowania lub tworzenia nowych smaków – możemy je spożywać z mlekiem, jogurtem, owocami czy gotować z nich różnorodne potrawy – dzięki braku intensywnego smaku pasować będą do większości dań. Płatki jaglane, oprócz dużej zawartości witaminy B (która pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz naszą kondycję) zawierają pokłady witaminy E, odpowiedzialnej za spowalnianie procesu starzenia się naszego organizmu. Oprócz tego, wyrób ten zawiera w sobie witaminy takie jak: wapń, fosfor, magnez, cynk czy potas – jest więc niepomierną skarbnicą zdrowia. Dzięki zawartości sporych ilości lecytyny nasza praca mózgu jest stale regulowana skupiając się na takich elementach jak pamięć oraz poprawa koncentracji – lecytyna działa również na utrzymanie stabilnego poziomu cholesterolu.

Płatki jaglane posiadają też w sobie niezliczone korzystne właściwości, do jednych z najważniejszych przykładów można zaliczyć:

  • regularne spożywanie płatków jaglanych oraz w połączeniu z nimi zdrowa dieta powodują zanikanie problemów z bezsennością oraz chronicznym zmęczeniem
  • wzmacniają odporność naszego organizmu na infekcje oraz korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego
  • dzięki zawartości w sobie ogromnych ilości błonnika przyśpieszają i ułatwiają trawienie wpływając na pracę układu pokarmowego, a także powodują koniec problemów z zaparciami
  • zawarte są w nich właściwości moczopędne oraz przeciwgrzybiczne (zobacz leki), poprzez co korzystnie wpływają na pracę naszych nerek
  • oprócz zróżnicowanych właściwości prozdrowotnych zawierają w sobie upiększające korzyści. Wzmacniają nasze włosy oraz paznokcie, a także poprawiają stan skóry i wpływają na delikatność naszej cery

Zastosowanie płatków jaglanych w życiu codziennym

     Płatki jaglane coraz częściej stosowane są w formie codziennych śniadań – dzięki licznym kampaniom reklamowym oraz specjalistom wychwalającym ich zbawienne właściwości coraz więcej osób dowiaduje się o możliwości szerokiego zastosowania płatków jaglanych. Traktując je jako zastępstwo dla naszych regularnych płatków śniadaniowych, zwróćmy uwagę, iż gotować je możemy na wodzie i na mleku – w zależności od tego, którą formę wybierzemy ich smak będzie się delikatnie różnił od siebie, jednak w obu przypadkach po ugotowaniu płatki jaglane powinny mieć gęstą, zbitą konsystencję. Są bardzo odżywczą formą śniadania bogatą w zróżnicowane witaminy, dając nam dzięki temu energię i wigor na rozpoczęcie dnia. Polecane są również dla dzieci i młodzieży jako cenne źródło błonnika, tak przydatne w okresie dojrzewania – w połączeniu z produktami zawierającymi duże ilości białka tworzą danie idealne pod względem zawartości węglowodanów i tak cennego budulca mięśni – białka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *