Olej krokoszowy to nieco zapomniany dziś produkt. Jednak ze względu na swoje niezwykłe właściwości powoli powraca do łask. Co takiego zawiera olej krokoszowy i w jaki sposób można go wykorzystać?

Olej krokoszowy – co warto o nim wiedzieć?

Krokosz barwierski to roślina o niepozornym wyglądzie. Jednak była ona ceniona niemalże na równi ze znanym i drogim szafranem. Olej krokoszowy był znany już w starożytnym Egipcie. Stosowano go przede wszystkim zewnętrznie jako środek, który miał na celu poprawę wzrostu włosów. Jednak ma on zastosowanie również jako środek przeczyszczający. Współcześnie można go wykorzystać na kilka sposobów. Olej krokoszowy zawiera między innymi:

Witamina A to jedna z niezbędnych substancji w ludzkim organizmie. Objawy jej niedoboru to przede wszystkim tak zwana kurza ślepota, czyli słabe widzenie po zmierzchu. Brak odpowiedniej ilości witaminy A szybko objawiają się w postaci pogorszenia stanu skóry. Dlatego też wiele preparatów witaminowych zawiera tę substancję. Należy jednak pamiętać, że znacznie lepiej jest suplementować witaminę A spożywając odpowiednie pokarmy. Nadmiar witaminy A może bowiem doprowadzić do uszkodzeń wątroby, w której substancja ta jest magazynowana. Witamina E, która również jest zawarta w oleju krokoszowym, nazywana jest z kolei witaminą młodości. Dlatego często jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. Niedobory witaminy E objawiają się przede wszystkim przesuszoną skórą, co zwiększa możliwość powstawania zmarszczek. Jeśli chce się tego uniknąć warto dodawać olej krokoszowy do sałatek, ale także smarować nim skórę.

NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to substancje, które muszą być dostarczone do organizmu z zewnątrz. Olej krokoszowy to przede wszystkim bogactwo kwasów omega-6. Choć są one niezbędne to konieczne jest utrzymanie właściwych proporcji między kwasami omega-6 a omega-3. Te drugie można znaleźć przede wszystkim w rybach morskich. Decydując się na spożywanie oleju krokoszowego lepiej jest więc nie dodawać go zbyt wiele do potraw lub po prostu przeprowadzać kurację nim co pewien czas. W celach zdrowotnych zaleca się stosowanie jednej łyżki oleju krokoszowego dziennie. Dzięki takiej kuracji możliwe jest między innymi obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Olej krokoszowy w kosmetyce

Choć olej krokoszowy można stosować wewnętrznie, to jednak znacznie częściej jest on stosowany do pielęgnowania urody. Można używać go jako olejku co ciała lub kąpieli. Takie stosowanie poprawia nawilżenia skóry. Olej krokoszowy można również używać w celu poprawy stanu włosów. W tym celu najlepiej jest nakładać go nie tylko na same włosy, ale również na skórę głowy. Takie stosowanie nie tylko poprawi nawilżenie skóry głowy, ale również jej ukrwienie, co może przyczynić się do lepszego wzrostu włosów i zmniejszenia ich wypadania. Depilacyjne właściwości oleju krokoszowego nie zostały potwierdzone. Olej ten stosuje się za to po depilacji w celu poprawy nawilżenia skóry i obniżenia dyskomfortu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *