Każda kobieta marzy o pięknej nieskazitelnej cerze i lśniących włosach. Często wydajemy mnóstwo pieniędzy na drogeryjne produkty, by uzyskać upragniony efekt. Marokańskie kobiety od lat radziły sobie bez sztucznych kosmetyków z o wiele lepszymi efektami. Posłuchaj o mądrości wcześniejszych pokoleń, posłuchaj o olejku arganowym.

Historia olejku arganowego.

Tradycja wytwarzania olejku arganowego pochodzi od rdzennej ludności Maroka, czyli Berberów. Kobiety po zerwaniu owoców z drzewa arganowego (kształtem przypominające oliwki) mieliły uzbierany plon w żarnach do uzyskania oleistej pasty. Zmielone owoce wyciskały, by pozyskać olej. Pozostałą pastę wykorzystywano w celach spożywczych podobnie jak uzyskany olej. Przy okazji służył też w celach kosmetycznych, czyli do nawilżenia skóry i włosów. Olejek arganowy ze względu na swój kolor nazywany jest również „płynnym złotem Maroka”.

Skład olejku arganowego:

– karoteny

– polifenole

– sterole

– witamina E

– kwasy tłuszczowe (NNKT omega- 3, omega- 6 i omega- 9)

– przeciwutleniacze

Właściwości i zastosowanie olejku arganowego:

– jako balsam nawilżający dla suchej skóry

– jest hipoalergiczny, nie podrażnia; idealny dla alergików i atopowej skóry

– ma właściwości regenerujące. Przyspiesza gojenie ran i blizn, w tym rozstępów, blizn potrądzikowych.

– zabezpiecza skórę i włosy przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych takich jak: mróz, wysoka temperatura

– wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, regularne stosowanie zapobiega powstawaniu nowych i spłyca istniejące zmarszczki; napina widocznie skórę.

– pozytywnie wpływa na kondycję włosów: nawilża włosy i skórę głowy, przeciwdziała łupieżowi, zapobiega rozdwajaniu końcówek. Wspomaga włosy poddawane zabiegom termicznym takim jak prostowanie czy suszenie. Wykazuje też pozytywne działanie na farbowane włosy.

– przyspiesza porost włosów

– wzmacnia płytkę paznokcia- chroni przed rozdwajaniem i kruszeniem.

– wspomaga kurację przeciwtrądzikową, leczenie łuszczycy i przebarwień skóry. Co ważne nie zatyka porów.

– szybko się wchłania i nie pozostawia tłustych śladów.

Jak wybrać najlepszy olej arganowy?

Popularność produktu sprawia, że jest on dostępny w wielu powszechnych miejscach takich jak drogerie czy supermarkety. Dlatego warto dowiedzieć się czym powinniśmy się kierować podczas zakupu, by nie popełnić błędu. Przede wszystkim istnieje rozróżnienie na olej arganowy spożywczy i kosmetyczny. Tylko olej zawierający 100% oleju arganowego posiada właściwe składniki odżywcze i mimo wysokiej ceny, to olej z takim napisem będzie najlepszy. Cena może wynikać z ilości, która potrzebna jest do produkcji substancji: z 30 kilogramów owoców powstaje zaledwie 1 litr oleju.Poza tym olej powinien mieć postać płynną, klarowną i nie zbryli się w temperaturze pokojowej. Często zdarza się, że produkt rozcieńczany jest innymi płynnymi substancjami takimi jak: olej rzepakowy, olej słonecznikowy czy parafina. Wyznacznikiem jakości jest też odpowiedni certyfikat, który potwierdzi oryginalność oleju oraz jego naturalność

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *