Zapalenie trzustki jest bardzo uciążliwą dolegliwością. Wiąże się z koniecznością zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Dla niektórych jest to życiowy zwrot o trzysta sześćdziesiąt stopni, bo nagle trzeba zacząć odmawiać sobie konkretnego jedzenia. Nierzadko się zdarza, że na listę zakazaną trafiają ulubione smakołyki, którymi chory raczył się bez ograniczeń przez wiele lat. To właśnie nieprawidłowa dieta w pierwszej kolejności uznawana jest za przyczynę pojawiania się ostrego zapalenia trzustki. praca gospodarki węglowodanowej zostaje zachwiana, pojawiają się problemy z wydalaniem. Wiele osób borykających się z ostrym zapaleniem trzustki wcześniej dużo paliło oraz spożywało duże ilości alkoholu, ale nie jest to regułą. Przy zapaleniu trzustki dość często pojawiają się także inne, charakterystyczne dolegliwości. Zaliczymy do nich problemy z nerkami, nadczynność tarczycy, a także zachwianie poziomu lipidów w organizmie. W celu poprawienia sytuacji chorych, cierpiących na zapalenie trzustki, powstało zjawisko diety trzustkowej.

Dieta trzustkowa – jemy rozsądnie.

Dieta trzustkowa narzuca rygor w działaniu, jeśli chodzi o jedzenie określonych produktów. Wybierając się na zakupy do supermarketu już po konsultacjach u lekarza, możemy pozwolić sobie na zakup:

  • czerstwego i jasnego pieczywa
  • ryżu, kaszy oraz makaronów, alem w drobnych formach
  • nietłustego mleka, a także chudych pochodnych mlecznych, np. białego sera
  • nietłustych ryb
  • wędlin, cielęciny, drobiu, cielęciny, wołowiny – wszystko w wersji niskotłuczowej
  • ziemniaków ( w domu można je jeść w każdej wersji oprócz smażonej)
  • świeżych warzyw oraz owoców z dużą zawartością witaminy C, a także karotenu (źródło)
  • masła
  • oleju rzepakowego lub oliwy
  • niesłodzonych dżemów

Sytuacja zmagania się z dieta trzustkową u wielu osób poszerza zasięg kreatywności kulinarnej. Dotknięci schorzeniem wymyślają na poczekaniu środki zastępcze na udane potrawy, o których nie potrafią zapomnieć. Rezultaty bywają różne, ale dość często okazuje się, że pomysły są trafione i zdają egzamin praktyczności.

Dieta trzustkowa – tego trzeba się wystrzegać!

Na czarną listę diety trzustkowej trafiają w pierwszej kolejności:

  • chleb razowy z dużą ilością błonnika
  • grube kasze oraz makarony
  • przetworzony nabiał
  • jajka
  • bardzo tłuste mięso
  • produkty wędzone – czytaj
  • tłuste ryby
  • śmietana, smalec, łój
  • niektóre warzywa – cebula, kapusta, papryka, szczypior, rzodkiewka
  • niektóre owoce – gruszka, śliwka, czereśnia, rośliny w strączkach
  • orzechy oraz pestki roślinne – więcej
  • czekolada oraz słodycze z dużą ilością tłuszczu w połączeniu z cukrem
  • wszystko co smażone

Dieta trzustkowa – dasz radę!

W pierwszym momencie wydaje się, że dieta trzustkowa pozbawia nas wszystkiego z kuchni, co do tej pory uwielbialiśmy. W trosce o własne zdrowie dobrze jest zastosować pewne zamienniki. Nie wszystko, co słodzone jest tak naprawdę smaczne. Bez nadmiaru cukru bardziej doceniamy naturalny smak owoców, czy soków. Potrawy gotowane i duszone mogą być także znacznie lepiej przyswajalne przez nasz układ trawienny od wszystkiego, co smażone w głębokim tłuszczu. Najważniejsze, by kłaść się zdrowym każdego dnia spać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *